Ultimate magazine theme for WordPress.

Български стартъп създаде електронно трудово досие

Електронното трудово досие е необходимост за трудовия пазар в България, смята Иван Нейков
(снимка: HRM Solutions)

Първият легитимен софтуер за дигитализиране на трудово-правните отношения – sHRedy, вече е внедрен в две големи български компании в страната и е тестван успешно, съобщиха разработчиците.

Електронното трудово досие sHRedy е създадено от българския софтуерен стартъп HRM Solutions и направи своята официална премиера на родния пазар с онлайн събитие в социалните мрежи. Лице на кампанията за иновативния HR продукт е директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър – Иван Нейков, който с кратко видео разкри решенията, които софтуерът дава на бизнеса.

sHRedy изцяло дигитализира трудово-правните отношения и премахва едни от най-често срещаните проблеми на компаниите, като: генериране на големи обеми хартия, тромаво документиране на процесите, трудно намиране на конкретни документи, нуждата от физическа размяна на документи, разходи за куриери и физическо съхранение на бази данни, лимитира предпоставките за грешки и неспазването на срокове.

„Електронното трудово досие е възможност за трудовия пазар в България, работодателите, институциите и служителите да се научат как да бъдат по-адаптивни към заобикалящата ни среда”, коментира Иван Нейков.

sHRedy вече е внедрен в две български компании в страната и е тестван успешно
(снимка: HRM Solutions)

„Работата от отдалечено място и социалната дистанция не беше възможна за прилагане във всички сфери на работа по време на ситуацията с COVID-19, като особено се отрази на специалистите от човешки ресурси. Фирмите намаляваха и увеличаваха броя служители, а дистанционното управление на този персонал беше невъзможно”, допълни Нейков.

По неговите думи „дигитализирането на всички процеси, които HR специалистите извършват, е необходимост, не само заради ситуацията днес, но и заради нуждата от осъвременяване на тези архаични процеси на работа, с които се сблъскват служителите”.

Софтуерът вече е внедрен в две големи български компании в страната и е тестван успешно. „Този продукт е мостът, по-който ще преминем от модела на 20 век за управление на човешките ресурси, към модела на 21 век”, заяви Нейков.

Тромавото документиране на процесите е малка част от проблемите, които новият софтуер решава. Всички HR дейности, които изискват подписи и лично предаване, са изцяло цифровизирани. Служители и мениджмънт ще имат възможност да работят и обменят информация от всяко място, с гарантирана сигурност и правна валидност на документацията.

„sHRedy e не просто улеснение, то е зелено решение, което изцяло трансформира бизнеса. Замяната на хартията с код ще оптимизира работата, ще минимализира разходите на компаниите и ще спаси хиляди дървета”, казват от разработчика.

Source link